COMEMORARE
Astazi se implinesc 84 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.
Personalitatea al carui nume il poarta colegiul nostru a ramas orfan de tata la 5 ani. In ciuda lipsurilor, copilul sarac din Botosani avea sa devina personalitatea dominanta a culturii romane din prima jumatate a secolului al XX-lea.
S-a implicat in toate domeniile, datorita geniului sau coplesitor, facandu-si, deopotriva, prieteni si adversari.
Ca Eminescu a fost un neobosit calator, cunoscand personal Romania si romanii la a caror Unire din 1918 a contribuit decisiv. Ca recunoastere a meritelor sale a fost ales presedinte al primului Parlament al Romaniei Mari. Deputat in toata perioada interbelica, a detinut si functia de prim-ministru.
Apreciat de marile universitati mondiale, Iorga a fost in primul rand profesor de istorie. Prin mii de carti, articole si conferinte si-a fascinat contemporanii. Vorbea si scria cu naturalete in mai multe limbi, adresandu-se atat intelectualilor epocii cat si oamenilor simplii veniti la Universitatea de vara.
A avut posibilitatea sa se stabileasca oriunde in lume, dar a ales Valenii de Munte. Aici a infiintat mai multe asezaminte culturale si a transformat orasul intr-un simbol al valorilor nationale. Stia ca pentru a dainui, Romania Mare trebuia cladita prin educatie.
In ciuda programului zilnic, extrem de incarcat, a fost un familist convins si un mare romantic, sotia sa, Ecaterina, fiindu-i cel mai mare confident si sprijin.
Inteles sau combatut de contemporani, Nicolae Iorga a ramas pana la sfarsitul vietii un om al principiilor ferme, bazate pe educatia temeinica si confirmate prin dialogul cultural.