Instrumente TIC

 Hot Potatoes

o http://hotpot.uvic.ca/

o Ansamblu de aplicaţii gratuite pentru crearea de teste interactive. Şase aplicaţii pentru teste cu răspuns multiplu, cu răspuns scurt, cuvinte încrucişate, formare de perechi, ordonare şi completare de fraze. Necesită download şi instalare.

 

 ProProfs şi Kubbu

o http://www.proprofs.com/quiz-school/

o http://www.kubbu.com

o Este un instrument gratuit pentru generare de teste online cu opţiuni variate de siguranţă, notare, limitare în timp, afişare a statisticilor etc. Conţine şase tipuri de teste şi chestionare, în care pot fi incluse imagini sau videoclipuri. Testele pot fi tipărite, trimise prin email sau înglobate în bloguri sau pagini web.

 

 Photosynth

http://photosynth.net/create.aspx

o Photosynth preia fotografiile şi le mixează pentru a crea imagini 3D în care fiecare se poate deplasa după bunul plac. Permite explorarea detaliilor, oprirea filmului, panoramarea şi urmărirea galeriilor foto.

o Aplicaţia poate fi utilizată în activităţi didactice derulate la disciplinele din toate cele patru arii curriculare:

Limbă şi comunicare: reconstituirea momentelor vieţii unui scriitor celebru; a casei memoriale aparţinând unei personalităţi literare/culturale;

Matematică şi ştiinţe: reconstituirea structurii interne a unor substanţe; simularea mişcării unor corpuri etc.

Om şi societate: vizite virtuale în diferite locuri cu rezonanţă istorică, reconstituirea unui areal geografic;

Arte: vizită virtuală într-un muzeu de artă; vizionarea structurii unei opere de artă etc.

 

 Image Composite Editor

o http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

o Microsoft Image Composite Editor este o aplicaţie destinată editării imaginilor panoramice prin suprapunerea imaginilor originale provenite de la o singură cameră foto.

o Aplicaţia poate fi utilizată îndeosebi pentru vizite virtuale sau reconstituiri de aşezări umane dispărute, situri arheologice, structuri geografice şi geologice (aria curriculară Om şi societate).

 

 Photo Story 3

o http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=11132

o Poate crea prezentări de tip slideshow utilizând propriile fotografii. Cu un singur clic se poate decupa sau roti o imagine. Se pot adăuga efecte speciale, piste sonore sau înregistrarea propriei voci care narează textul. Este posibilă personalizarea titlurilor şi a textelor explicative.

o Aplicaţia poate fi utilizată în activităţi didactice la disciplinele din ariile curriculare:

Matematică şi ştiinţe: simulări, organizatori grafici, structuri chimice.

Om şi societate: studierea unui sit arheologic, studierea unui monument

istoric, identificarea componentelor unui spaţiu geografic;

Arte: vizită virtuală într-un muzeu de artă.

 

 Windows Live Movie Maker

o http://explore.live.com/windows-live-movie-maker

o Windows Movie Maker este o aplicaţie de creare şi editare video, inclusă în Microsoft Windows Me, XP şi Vista. Aceasta conţine caracteristici cum ar fi efecte, tranziţii, titluri/ credite, piste audio, naraţiunea cronologică, etc. Poate fi folosit şi pentru editarea fişierelor audio. Pot fi importate imagini sau fişiere video. o Aplicaţia poate fi utilizată în activităţi didactice derulate la disciplinele din toate cele patru arii curriculare:

Limbă şi comunicare: audiţii de texte literare; prezentarea unor structuri gramaticale;

Matematică şi ştiinţe: reconstituirea unor corpuri geometrice, a structurii chimice a unor substanţe; simulări etc.

Om şi societate: îmbinarea sunet-imagine pentru studierea vieţii şi activităţii unei personalităţi istorice, a desfăşurării unui eveniment, vizite virtuale

Arte: audiţii muzicale, reconstituirea sunetelor unor instrumente, studierea

unor opere de artă etc.

 

_ Google Docs

o http://www.google.com/google-d-s/hpp/hpp_ro_ro.html

o Instrument on-line pentru creare 絜 colaborare de documente, foi de calcul, prezentări, chestionare. Permite formatare, 絜cărcare de imagini, comentarii, tabele, formule. Colaboratorii pot fi invitaţi prin email, există evidenţa modificărilor efectuate. Documentele sunt stocate online şi pot fi acesate de oriunde există acces la Intenet. Ele pot fi postate pe blog sau publicate ca pagina web.

 

_ Wikispaces

o http://www.wikispaces.com

o Un wiki este o aplicaţie care permite crearea unui site web al cărui conţinut este creat în colaborare de către utilizatori, păstrând versiunile succesive. Wikispaces are o interfaţă simplă, conţine forum, inserare de fişiere, linkuri, imagini, statistici şi un număr nelimitat de pagini. Are o variantă gratuită.

 

_ Skype

o http://www.skype.com/intl

o E un instrument gratuit de colaborare şi comunicare, care permite utilizatorilor să efectueze convorbiri telefonice prin Internet, cu numeroase facilităţi, de la mesaje text la convorbiri, videoconferinţe, transmitere de fişiere şi vizualizarea desktopului partnenerului.

 

_ Google Groups

o http://groups.google.com/googlegroups/overview.html

o Este un serviciu gratuit oferit de Google pentru a crea grupuri de discuţii publice sau private bazate pe interese comune. Permite crearea de profile ale utilizatorilor, de mesaje şi fire de discuţie, postarea de fişiere. Mesajele pot fi pimite automat şi prin e-mail.

 

_ Slide

o http://www.slide.com/

o Instrument online gratuit pentru creare şi stocare de slideshow-uri, incluzând efecte, tranziţii şi muzică. Ele pot fi apoi îglobate înr-un blog sau pagina web. Interfaţă simplă, mai multe moduri de vizualizare.

 

 

_ Picasa

o http://picasa.google.com

o Aplicaţie gratuită oferită de Google pentru organizare, stocare şi editare de fotografii. Oferă numeroase instrumente de editare, precum şi posibilitatea de a crea slideshow-uri, colaje, publicare de albume pe Internet, pregătirea fotografiilor pentru utilizare externă (tipărire, email), geo-tagging. Necesită download şi instalare.

 

_ Scribd

o http://www.scribd.com/

o Publicare şi stocare gratuită online de documente în format doc, ppt, pdf, xls, etc.

Scribd are şi un aspect de reţea socială datorita profilelor, opţiunilor de subscriere, comentare şi clasificare. Documentele pot fi private sau pot fi înglobate în bloguri, reţele de socializare, pagini web şi pot fi găsite de motoarele de căutare.

 

 Bubble.us

o https://bubbl.us/beta/

o Aplicaţie simplă pentru crearea de hărţi conceptuale colaborative online. Hărţile pot fi stocate sau exportate ca imagini sau html pentru a fi publicate pe blog sau în pagină web, pot fi printate sau trimise prin email.

 

 Slideshare

o http://www.slideshare.net/

o Site pentru stocarea şi publicarea gratuită de prezentări PowerPoint, Word sau pdf.

Se poate face trimitere ca link sau pot fi înglobate în blog sau pagină web. De asemenea, se pot sincroniza cu un fişier audio (MP3, podcast) pentru a crea un slidecast – un mod mai puternic de a distribui prezentări sau tutoriale. Slideshare este, de asemenea, un site valoros de resurse sub formă de prezentări.

 

 Prezi

o http://prezi.com/

o Creare de prezentări non-lineare, cu posibilităţi ca: zoom, itinerar al prezentării, inserare de legături, imagini, videoclipuri, texte, fişiere pdf, desene. Un pas înainte faţă de “era PowerPoint”.

 

 Teachertube

o http://www.teachertube.com

o Găzduire de videoclipuri create de profesori în scopuri educaţionale. Poate fi şi o sursă de materiale utile.

 

 

ALTE RESURSE

http://www.scoop.it  ,  http://www.scoop.it/t/ictco

 

http://animoto.com

http://goanimate.com

http://photopeach.com

http://storybird.com

http://fotoflexer.com

http://audacity.sourceforge.net

http://www.toporopa.eu

http://www.mathmagic.com

http://www.dvolver.com/moviemaker/make.html

http://chogger.com

http://goanimate.com